IMG 1170

Najukusnija grčka jela – Top 8 najukusnijih grčkih specijaliteta

Grčka kuhinja i grčki specijaliteti su poznati svuda u svetu i tradicionalna grčka kuhinja smatra se za jednu od najstarijih u svetu. Sastojci koji se koriste u pripremanju grčke hrane se koriste od davnina i pružaju hrani sa ovog podneblja autentičan ukus koji će probuditi sva vaša čula.

Kada pomislimo na Grčku, prve asocijacije su nam more, plavetnilo, nezaboravna hrana i savršen odmor. Čak i kada niste na moru, uz ukusna grčka jela, imaćete utisak da ste na nezaboravnom odmoru. Mnogi zdravi sastojci koji se koriste u pripremi hrane, poput maslina, voća, povrća i morske ribe, svrstavaju grčku kuhinju u red najzdravijih.

giros 1

Izdvajamo za vas 8 najukusnijih grčkih specijaliteta koji će vas povesti u nezaboravnu gastronomsku avanturu.

  • MELITZANOSALATA – Ova savršena salata je jedna od tradicionalnih grčkih jela koja se pravi od patlidžana. Mešavina belog luka, maslinovog ulja i limuna probudiće sva vaša čula. Iako je u osnovi salata, uglavnom se služi kao namaz koji se može servirati u kombinaciji sa Feta sirom i mentom.
  • TZATZIKI – Skoro da nema osobe na svetu koja nije čula za osvežavajući grčki sos Tzatziki. Ovaj kremasti sos sadrži jako malo kalorija. Tradicionalno se pravi od grčkog jogurta, belog luka i krastavaca i može da se služi kao prilog uz sva grčka jela. Na ostrvima se uglavnom služi uz Pita hleb.
  • SUVLAKI – Suvlaki je nezaobilazno jelo u grčkim restoranima širom sveta. Sastoji se od komadića mesa na ražnju i uglavnom se služi bez povrća na ražnju. Pravi se od jagnjećeg, svinjskog ili pilećeg mesa. U većini grčkih restorana, Suvlaki se služi uz Pita hleb, Fetu i pomfrit.
  • GIROS – Giros je najpoznatije grčko jelo. Pravi se uglavnom od svinjskog ili pilećeg mesa. Servira se umotano u pita hleb a može da se služi i na tanjiru uz dodatak povrća i tzatziki sosa
  • TALAGANISALATA – Prava osvežavajuća, mediteranska salata. Pravi se od miksa zelenih salata, grilovanim Talagani sirom uz dodatak sezonskog povrća. Pravi dašak mora na tanjiru. Ova salata predstavlja jedan od najzdravijih obroka među grčkom hranom zato što sadrži malo kalorija.
  • SPANAKORIZO – Ukusna poslatica koja se pravi od spanaća, pirinča i maslinovog ulja a servira sa sirom i limunom. Savršen je prilog uz ribu ili meso a može da se služi i samostalno kao glavno jelo.
  • DOLMADES – Dolmades su sarmice od vinove loze, punjene pirinčem i aromatičnim biljem. Listovi vinove loze, koriste se u grčkim jelima još od antičkih vremena i imaju vrlo malo kalorija.
  • MUSAKA – Musaka je nadaleko poznata svuda u svetu. Redovi mlevenog mesa i redovi patlidžana ili tikvica preliveni kremastim prelivom, daju ovom jelu autentičan ukus. Služi se uz salatu ili uz neki od grčkih umaka.

Ako ove godine niste išli na more ili na kraju krajeva, niste obišli Grčku, predlažemo vam da svratite do našeg Ploio – Grčkog restorana i uživate uz izvrsna grčka jela. Uživajte pored Dunava i zamislite sebe na obali mora uz fantastičnu hranu Ploio restorana.