mikti salata

Aromatični sastojci Grčke kuhinje

Šta je to što vam prvo padne na pamet kada pomenemo Grčku kuhinju? Da li je to miris mora, prostrano plavetnilo, miris maslinovog ulja, sveža salata, morski plodovi ili sir? Složićemo se da su ove stvari sve ono što nas podseća na ovu magičnu zemlju i ono što izdvaja Grčku kuhinju kao jednu od naj autentičnijih kuhinja u gastronomskom svetu.

Savršena kombinacija namirnica koje se koriste u Grčkoj kuhinji, doprinose tome da grčka jela i recepti budu uvek i na svakom mestu prepoznatljivi. Grčka kuhinja ima dosta sličnosti sa turskom kuhinjom ali je korišćenje namirnica poput svežeg maslinovog ulja, grilovanog povrća, feta sira, morskih plodova ono što je čini različitom in a kraju – prepoznatljivom svuda u svetu.

Ako tome dodamo činjenicu da je Grčka kuhinja jedna od najstarijih i najzdravijih kuhinja u Evropi, zaista postoji mnogo razloga da što češće uživamo u gastronomskim specijalitetima ove bajkovite zemlje.

Budući da je lista razloga zašto treba što češće jesti “na Grčki način” hajde da pogledamo koji su to sastojci koji su nezaobilazni u grčkoj kuhinji i pripremi jela na grčki način

Maslinovo ulje

Grčka kuhinja je karakteristična po širokoj upotrebi Maslinovog ulja. Maslinovo ulje koje se najčešće koristi u Grčkoj je ekstra devičansko maslinovo ulje, što čini Grčku kuhinju jednom od najzdravijih na svetu. Za Stare Grke, maslina je bila jedan od simbola dugovečnosti i besmrtnosti.

Kvalitetno maslinovo ulje ima jak i intenziva ukus i aromu masline a sama boja malinovog ulja može da varira. Boja i kavlitet samog ulja zavisi od podneblja na kojim se masline uzgajaju.

Najpoznatije i najbolje maslinovo ulje koje se proizvodi u Grčkoj, dolazi nam iz regije Kalamata. Poznata Grčka maslinova ulja dolaze nam sa Krita i Sitonije gde se mogu naći ulja specifična po blagoj aromi citrusa i drveta.

U grčkoj kuhinji, maslinovo ulje se koristi za pripemu većine tradicionalnih jela. Pite sa maslinovim uljem, salate sa maslinovim uljem, paste, riba, meso, vino – maslinovo ulje ide sjajno uz sve i spisak je nepregledan.

Grcka salata

Sir

Grčka je treća zemlja u Evropi po potrošnji sireva. Upotreba sira u Grčkoj kuhinji ima jako dugu tradiciju, a grčki sirevi su nadaleko poznati po svom aromatičnom ukusu.

Poznata Grčka salata ne može da se zamisli bez upotrebe Feta sira, koji je ujedno i najpoznatiji sir ove mediteranske zemlje.

Koji su to najpoznatiji Grčki sirevi?

-Prvo mesto svakako zauzima Feta sir. Feta sir se pravi od kozijeg ili ovčijeg mleka. Ima tradiciju dugu više od par hiljada godina i pravi je sinonim za Grčku kuhinju. Karakteriše je slan ukus i visoki procenat mlečne masti. U zavisnosti od jela, pretežno se služi u tvrdom obliku.

-Manuri je kremastiji sir od Feta sira. Proizvodi se u centarlnoj Grčkoj i koristi se u pripremi raznih vrsta jela poput salata, dezerta i umaka.

-Graviera je sir jake arome, zlatnog sjaja koji se uglavnom proizvodi od ovčijeg ili kozijeg mleka. Idealan je za različite vrste predjela i  predstavlja drugi najpopolarniji sir posle Feta sira.

-Antotiro je još jedan od tradicionalnih grčkih sireva, nezaobilazan sastojak mnogih jela. Dobija se dodavanjem kozjeg mleka ili pavlake kozjem ili ovčijem siru. Uglavnom se jede svež zato što ima jako mali procenat mlečne mast i idealan je za ljude koji vode računa o telesnoj težini.

Bosiljak

Bosiljak je nezaobilazni začin u Grčkoj kuhinji. Sveži listovi bosiljka daju savršenu aromu svakom grčkom jelu. Pored savršene arome, zdravstvene predosti bosiljka su poznate od davnina. Topli hleb sa bosiljkom, belim lukom i maslinovim uljem je nezaobilazna kombinacija na grčkoj trpezi. Bosiljak je omiljeni grčki začin i zahvaljujući toploj klimi ili ga u izobilju tokom cele godine.

Jagnjetina

Priprema i serviranje specijaliteta od jagnjećeg mesa predstavlja svojevrsnu tradiciju u grčkoj kulturi. Poznati grčki specijaliteti koji se prave tradicionalno od jagnjećeg mesa su musaka i sarmice. Upotreba jagnjetine u ishrani je ono što spaja Grgku kuhinju sa ostacima Osmanske kulture.

Grilovano povrće

Tikvice, paradajz, pečurke, patlidžan – spisak je dugačak. Tradicionalna grčka kuhinja obiluje različitim vrstama povrća. Mogu da se služe u kombinaciji sa mesom, morskim plodovima, salatom. Upotreba svežeg i grilovanog povrća u svakodnevnoj ishrani je još jedan od razloga zašto treba da uvrstite grčku hranu u svoju svakodnevnicu. U kombinaciji sa ostalim čarima ove mediteranske zemlje, povrće je nezaobilazni dodatak pravom hedonizmu.

 

Mnogo je razloga koji govore o tome zbog čega je Grčka kuhinja jedna od najpoznatijih i najcenjenijih u svetu. Dozvolite sebi da osetite prave čari ove čarobne zemlje i kroz hranu ovog podneblja se upustite u nezaboravnu gastronomsku avanturu. Ukoliko ste ogladneli posle čitanja o ovim sastojcima predlažemo vam da posetite restoran Ploio na dobro poznatoj adresi i prepustite se svojevrsnim čarima Grčke u Beogradu.